Slaapzakken

geplaatst in: Uncategorized | 0

Een slaapzak wordt gevormd door een grote, doorstikte deken, die vaak door middel van een rits om het lichaam heen te sluiten is. In de dan gevormde zak kan men slapen, in plaats van onder een deken. De meeste slaapzakken zijn dan ook vaak minimaal 2 meter in lengte en 65 cm in diameter. Een slaapzak is een echt kampeerartikel, hoewel men het natuurlijk samen met een luchtbed ook kan gebruiken bij een logeerpartij. Ook worden slaapzakken gebruikt in accommodaties als jeugdherbergen.

Gebruikte materialen

Meestal is een slaapzak van speciaal thermisch materiaal, dat een gering gewicht heeft, maar een groot isolatievermogen. Vaak heeft een slaapzak een zogenaamde comforttemperatuur, welke aangeeft tot welke buitentemperatuur de slaapzak comfortabel gebruikt kan worden om te slapen.

De meest gebruikte materialen voor de tijk (twee doorgestikte lagen) zijn:

katoen

diverse soorten kunststof

De vulling kan bestaan uit:

wol: wol is warm, duurzaam, zorgt voor een goede vochthuishouding, maar is vreselijk zwaar en daarom weinig meer in gebruik.

dons: dons wordt ervaren als comfortabel, licht en met een goede vochtregulering. Mits juist bewaard is het ook bijzonder duurzaam. Nadeel is dat het nat niet meer isoleert en nauwelijks weer droog te krijgen is.

kunstvezel: zwaarder dan dons, maar veel minder gevoelig voor vocht. De vochthuishouding is minder goed dan dons, waardoor het een “zweterig” gevoel kan geven.

fleece: fleece is goedkoop en voor een warm klimaat prettig in gebruik, niet erg warm.

composieten met aluminiumfolie: deze is zeer licht, goed isolerend maar niet vochtdoorlatend en daarom alleen geschikt voor speciale doeleinden zoals bergbeklimmen.

Soorten slaapzakken

Er bestaan twee vormen van slaapzak, de envelop en de mummie.

De envelop/deken is de meest bekende vorm, in principe gewoon een rechthoek. Deze slaapzak is zwaarder en groter ten opzichte van een mummie met dezelfde isolatiewaarde.

De mummie is een slaapzak die meer naar het lichaam gevormd is. Bij de voeten is deze aanzienlijk smaller dan rond het middel. Dit type slaapzak heeft vaak een capuchon die om het hoofd getrokken kan worden wat ook weer veel warmte vast kan houden. Hoe beter de slaapzak aansluit om het lichaam hoe warmer. In een dekenmodel gaat men liggen, een mummiemodel wordt aangetrokken – daar moet men aan wennen.

In verband met de hygiëne is het gebruik van een lakenzak aanbevolen, zeker bij donsgevulde slaapzakken die lastig te reinigen zijn.

Slaapzakplaza.nl is één van de grootste slaapzak winkels online. We streven ernaar om voor elk budget en elk gebruik een geschikte slaapzak aan te bieden. Of het nu gaat om een donzen slaapzak, een allround slaapzak model of een budget exemplaar; bij ons slaagt u! In onze webwinkel kunt u slaapzakken eenvoudig sorteren op de categorie waar u naar op zoek bent. U kunt slaapzakken bijvoorbeeld sorteren op lengte, breedte, comforttemperatuur of prijs. We bieden zowel Coleman slaapzakken als Nomad slaapzakken aan. Het merk Nomad is een A-merk op slaapzakken gebied. De prijzen van de Coleman slaapzakken zijn iets scherper. Daarnaast hebben wij een budget slaapzak model in het assortiment. Deze is verkrijgbaar als deken slaapzak of mummy slaapzak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *